onsdag den 9. august 2017

Hverdag igen og status på køkkenhaven

Så er ferien slut, som blev afsluttet med en spontan tur til vores yndlingsø Bornholm. Så dejligt med et gensyn :-).
Vel hjemme igen ventede så hverdagen.  Selv om ferie er dejligt, er jeg faktisk glad for at være i gang igen. Så nu er der fuld knald på med møder og forberedelse til et nyt skoleår.
Som jeg skrev i et tidligere indlæg, spiller køkkenhaven ikke helt i år som den plejer. Heldigvis er der dog ting, som giver den gas som de plejer og en enkelt overaskelse. Hvad det er, får I at se længere nede :-).
Bedet i køkkenhaven med alle de farvestrålende georginer svigter mig ikke. De bidrager i den grad til, at man bliver i godt humør.

Bedet fra den modsatte ende. Ud fra farverne kan jeg se, at jeg til næste år skal have suppleret med nogle sarte gule farver.  Den orange der anes i højre hjørne er mere orange i virkeligheden. I baggrunden anes de to stativer med stangbønner, som endelig dækker stativerne helt. Der er begyndt at komme små bønner, så jeg krydser fingre for at det gode vejr fortsætter, så der kan nås at høste bønner i år.

Jeg er ret vild med pomponnerne og ikke mindst den gule variant. De er gode i buketter. I baggrunden ses det ene stativ med lathyrus. De er faktisk blevet så høje, at toppen tiltede i den voldsomme blæst den anden dag. De har heller ikke svigtet i år. Jeg vil helt klart forspire dem til næste år igen.

I dag blev de første rødbeder høstet til aftensmaden. Jeg elsker rodfrugter.

Og så til den store overraskelse. Jeg har længe gået og skulet til den overvintrede artiskok og været småsur over at der ikke var udsigt til artiskokker. Endnu en ting i skuffen af skuffelser tænkte jeg. Under en havevandring med gæster til sønnens 18 års fødselsdag, hvor jeg udtrykte min ærgerlse over de manglende artiskokker, opdagede en af gæster flere små artiskokker. Jubiii. Nu vrimler det nærmest med artiskokker på den arme plante :-).

Dem glæder vi os til at spise :-).
Det var nogle af de gode ting. Heldigvis lærer man jo også af de ting, der ikke går som planlagt. Derfor ved jeg allerede nu:


 • Det er slut med jordbær i haven. Det er slut med at nurse om jordbærplanterne og så se at det minimale udbytte spises af fuglene.
 • Aldrig mere vild rucola i køkkenhaven. De blade bliver alt for store og planterne går hurtigt i stok. Tilbage til sennepsrucolaen igen.
 • Grønkålen skal forespires som i 2016. Med de fugle (vil gerne lige pointere at jeg godt kan lide fugle, men her i gaden er der efterhånden en alt for stor koloni af duer) vi belemres med dur det ikke at så grønkålen direkte i bedene. Det forsvinder lige så hurtigt som det kommer op.
 • Det samme gælder for stangbønnerne.
 • Vi skal prøve at sætte hvidløg her til efteråret.
 • Jeg vil for første gang prøve at så vinterærter.
 • Alle bede skal tilføres en god omgang kompost inden næste sæson.
Og så krydser jeg fingre for at 2018 bliver et bedre køkkenhaveår :-).
14 kommentarer:

 1. Hej Mette

  det kunne da bestemt være værre:)
  Det ser dejlig frodigt ud!
  Ekstra sjovt med din 2års artiskok:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 2. Tak Karsten :-). Du har helt ret, det kunne sagtens have været værre. Kameravinklen er også styret udenom de værste områder :-). Det hele så straks lysere ud da jeg opdagede alle artiskokkerne :-). Også god aften til dig. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 3. Hej Mette
  Godt der også er succes at spore. Dahliaerne ser fine ud. Birgitte med bloggen Birgitte på nettet har nogle fine lysegule dahlia, måske kan du få at vide, hvad de hedder.
  Fint at drage erfaringer og skrive det her, så du husker det næste år :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Godmorgen Lisbeth. Tak skal du have. Tak for hintet om gule georginer, jeg vil lige få skrivet til Birgitte og høre om hun har navnet på dem :-).Rigtig god dag til dig. Kh Mette

   Slet
 4. Ja selvom man egentlig er lidt træt af at skulle igang igen, er hverdagen nu alligevel ok og vi kan da håbe på st de næste par måneder bliver gode rent vejrmæssigt.
  Georginer lyser bare så fint op og er fantastiske til buketter.
  Dejligt med knopper i Atiskokkerne, jeg har plantet et par stykker og håber på blomst næste år.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene. Ja lad os krydse fingre for en lun sensommer. Her i eftermiddags var det skønt at sidde udenfor og lad os endelig få flere af de eftermiddage.
   Sidste år var første år med artiskokker her, der kom faktisk knopper allerede sidste år, måske du også er så heldig? :-).
   Mange hilsner
   Mette

   Slet
 5. Kære Mette. Dejligt du er tilbage med dejlige fotos. Dit Dahliabed er meget smukt. Fantastiske Lathyrus du også har. Mine bliver revet op en af dagene, for de er for sølle. Mine Dahlia er på vej, men endnu kun halv højde. Jeg har vist en del at lære og nyder virkelig at følge dine indlæg her. Til gengæld har jeg stor glæde af Susanne med det sorte øje, som jeg har fået af en kær ven. De dækker stativerne fuldstændig og blomster livligt. Måske betyder det noget at de er givet og modtaget med stor glæde. KH Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete. Det er også dejligt at være tilbage her på bloggen :-). Tak for de søde ord. Hvor er det ærgerligt med dine lathyrus. Jeg krydser fingre for succes til næste år :-). Godt at Susanne med det sorte øje giver den gas :-). Her dækker de ikke stativerne helt, jeg har en ide om at de har svært ved at klatre op af de nye stativer. At modtage og give plantegaver væk er også en stor glæde for mig og ja det kan de sikkert godt mærke :-). Kh Mette

   Slet
 6. Ja, jeg synes nu din køkkenhave ser smuk ud!
  Jeg synes også jeg har lært en masse i år. Blandt andet at man skal forspire lathyrus. Dine er bare så meget flottere end mine! Og så har jeg lige lært af dit indlæg at jeg skal læse op på grønkål. Jeg har netop købt et par planter, og jeg troede at de overvintrer ...? (Jeg googler straks, så jeg kan blive klogere).
  Jeg kan anbefale både hvidløg i november og vinterærter i juleferien. De ting har været nogle af mine succeser :-)
  Kh Nana

  SvarSlet
 7. Tak Nana. Køkkenhaven er fin, bare ikke lige så fin som tidligere år :-). Lathyrus gør det godt i år. Jeg tror at jeg til næste år vil genindføre de hvide. Du er ikke den eneste der har haft problemer med dem i år. Gad vide hvad der kan være årsag til det?
  Jeg sætter grønkål hvert år, ja de overvintrer fint vinteren, jeg plukker jævnligt igennem vinteren, men om foråret står der nærmest en stok og ser sølle ud. Den ryger op og nyt sættes andet steds i køkkenhaven. Det er faktisk fin succes med vinterærterne, der har givet mig ideen, så nu skal det afprøves. Hvor har du købt dem henne?
  God dag til dig. Kh Mette

  SvarSlet
 8. Hej Mette, Hvor ser dine Dahliabede dog fantastiske ud :o) I år har jeg ikke haft Latyrus, men det SKAL jeg have næste år. Jeg læste et eller andet sted at man ikke skal plante dem det samme sted hvert år. Gør du det ?
  Nu har jeg forsøgt igen at sætte dig på som fast blog, så må vi se om det hjælper jeg har prøvet på en anden måde.
  Knus og dejlig dag til dig :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda :-). Lathyrus vil være perfekt i din have. Bare en god ide at forespire dem :-). Jeg rykker stativerne hvert år, så de ikke står samme sted.
   Tak for din indsats med at få mig på din blogliste :-). Rigtig god dag til dig også :_). Knus

   Slet
 9. Det er godt at notere sig sine erfaringer i køkkenhaven, jeg plejer også at gøre status og som følge heraf har vi i år kun haft 2 pallerammer med kartofler (lige til når de er helt nye og lækre) ingen kål (de bliver spist af larver), bondebønner, rucolasalat og bladbeder bliver spist af små dyr (måske snudebiller) jordbær skal vi kun have i 2 rammer i stedet for 3 - vi kan ikke li' at spise dem "rå" pga snegle (jeg ELSKER ellers jordbær). Gulerødder og ærter giver for lidt. Salat køber vi som udplantningsplanter og sætter i mistbænk (med kobber bånd om) - såeee efterhånden så er der mest blomster og frugtbuske i alle rammerne hi hi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi. Heidigvis er vi ikke plaget af snegle og larver, dog lige med undtagelse af stikkelsbærene, der kæmper jeg med nogle små grønne larver. Hvor træls for jer, at I skal dele jordbærene med de små sataner. Jeg har besluttet mig for, at køkkenhavens indhold i 2018 skal planlægges i bedre tid, både med indhold og deres placeringer - alt skal være "timet og tilrettelagt" i god tid med plan og det hele :-). Nu hvor du skriver blomster i køkkenhaven, kan jeg godt mærke, at det har jeg haft for lidt af sommerblomster i køkkenhaven i år. Det skal der helt klart laves om på til næste år. Og så håber jeg på et bedre forår, så køkkenhaven kan blive mere frodig til næste år :-). Rigtig god søndag til dig. Mange hilsner Mette

   Slet