fredag den 31. marts 2017

Solen skinner,

det er snart weekend og jeg har været i haven. Skønt.
Fliserne ved hoveddøren er fejet og flere af forårskrukkerne er nu rykket frem til deres plads ved hoveddøren.

Jeg bliver glad hver gang jeg ser krukkerne. I år har jeg delt krukker op i to grupper og den beslutning er jeg ganske godt tilfreds med - både fordi det giver en bedre fordeling, men også fordi den lille gruppe skjuler, at soklen på trappen ikke har det helt så godt (endnu en af de ting, der skal ordnes på et eller andet tidspunkt).
Sikke en skøn og ganske lun dad det har været. Her har der været overskyet det meste af dagen, men det betød åbenbart ikke noget for temperaturen. Der gik ikke lang tid før end jeg måtte skifte til en tyndere trøje.
I takt med at krukkerne rykkes om foran huset, tynder det ud i krukkebeholdningen omme bagved.

Som I kan se, er der sket meget med tulipanerne og der ses allerede små hoveder i nogle af krukkerne.

I drivhuset er der også sket lidt, men den store rengøring mangler stadig.

De overvintrende krukker er dog blevet ordnet og venter blot på lidt varmere vejr inden de rykkes ud. Der er hortensia, hosta, kæmpe verbena, staudesalvie og storkenæb. En del af krukkerne er til sommerkrukkearrangementet. Oliventræet står i drivhuset om sommeren. Jeg nød lige en pause i sengen vi har stående i drivhuset (dog siddende :-)). I bagrunden af billedet anes det hvide/gule bed, jeg anlagde sidste år.

De store oliventræer er kommet ud fra deres vinterhi i drivhuset.


Varmen har gjort sit ved knopperne på moreltræet, der går ikke lang tid før end de springer ud, hvis det varme vejr fortsætter. Jeg krydser blot fingre for at, at risikoen for frost er ovre først.

For første gang tror jeg, at narcisserne når at blomstre inden at bonderoserne vokser dem over hovedet.

I dette bed i køkkenhaven er der kun blomster. Når bonderoserne har overstået deres blomstring, tager lupinerne i bedet over. Jeg spreder også frø, men alle de små spirer jeg finder i andre bed og i grusgangene flytter jeg forsigtigt over i bedet. I år håber jeg bare på at undgå at de får lus, sidste år var noget værre noget. Til sidst klippede jeg dem helt ned, for det var ikke særligt lækkert.

Her står jeg samme sted, men har blot drejet mig lidt til højre. Her anes bedet med stikkelsbær, eller det vil sige, at det er det ikke mere. Dem rykkede jeg lige efter billedet blev taget over i et andet bed. Det nåede jeg bare ikke lige at få taget et billede af.
Alt gror med lynets hast og det er dejligt at se, at det hele bliver mere og mere grønt.

Der går ikke lang tid før der kan plukkes rabarber.

Og her er en af weekendens opgaver: fjernelse af alle de små bredbladet persille spirer i en grusgang. Der er masser i bedet ved siden af, de får lov til at stå lidt og så rykkes de over i krydderurtebedet hvor de hører til.

Indenfor er der også gang i væksten. Her ses der små artiskokspirer. De er til en person, som jeg holder rigtig meget af og som godt kunne tænke sig nogle artiskokker.

Åh jeg har helt glemt hvor små sådanne nogle spirer kan være, der bliver masser af priklearbejde her :-).

Ærteblomsterne har fået pind og kappet toppen  og er godt på vej med nye sideskud.

Sidst på dagen ventede der mig en dejlig overraskelse. På vej ud til traileren med trillebøren opdagede jeg to spande med Helleborus'er. En af min mands cykelvenner havde været forbi med dem til mig uden at jeg havde opdaget det. Der var både hvide og mørke og dem skyndte jeg mig at få plantet. Så nu har jeg langt om længe Helleborus i haven og det er jeg bare så glad for. Jeg nåede ikke at tage billeder af dem i dag.
I morgen venter der en ny dag i haven. Jeg har "to do" listen parat :-). God fredag aften til jer derude i haveland :-)

19 kommentarer:

 1. Dejligt ser det ud, godt du fik foræret helleborus, det var da en god overraskelse. Dine rabarber er nået langt, jeg har slet ikke fået kigget til mine. Godt jeg ikke skal prikle alle de små spirer, det er ikke lige mig. God arbejdslyst i morgen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Rabarberne står også rigtigt lunt - stik syd og i læ i køkkenhaven. Jeg har sået tæt og jeg tror heller ikke, at de alle sammen prikles ud. Men der er alligevel nogle bakker, men heldigvis er alle spirer ikke så små. Også god arbejdslyst til jer i haven i morgen. Kh Mette

   Slet
 2. ser skønt ud :) :) - jeg har også tænkt mig at gå løs i haven i morgen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Også god arbejdslyst til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Hej Mette

  Jamen det ser da super ud, tak for rundturen! Flotte frølinger:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten. Tak skal du have :-). Også god aften til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 5. Ja det pibler op alle steder. Tak for rundturen ... det ser godt ud det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Rita. Dejligt at der nu også er Helleborus i min have :-)

   Slet
 6. Fin rundtur. Det ser godt ud med dine krukkeopstillinger.

  Her havde vi sløret sol i går...og 19 grader. Derfor fik min 8. klasse lov til at spille rundbold i 2/3 af deres sidste time i går....det var helt uvirkeligt at kunne stå udenfor uden overtøj på.

  God weekend og god arbejdslyst. Her står den på nedvaskning af udestuen (hadeopgave.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther. Tak skal du have. Jeg tog mig også sammen i morges og fik tømt drivhuset. Og ås gik jeg også i gang med nedvaskning. Manden tog ud at cykle - rigtig fin arbejdsfordeling :-) :-)- og jeg knoklede, nøj hvor blev jeg våd. Jeg er lige kommet ind fra haven, nu er det hele på plads igen i drivhuset og det er en dejlig fornemmelse, at det job er overstået. Håber at I også er blevet færdig :-). God aften til jer. Kh Mette

   Slet
 7. Hej og fin forårsrundtur i din have. Jeg har et spørgsmål til oliventræ. Plejer du at sætte dem ud allerede nu? Jeg vil gerne have mit ud, det fylder meget i havestuen men jeg har altid ventet til først i maj, hvor der ikke kommer mere frost. Skønt hvis det i virkeligheden kan komme ud allerede nu.
  Hilsen fra en anden Mette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette. Vi plejer - eller mere korrekt min mand - at tage dem ud på denne tid, drivhuset er ikke opvarmet, så de er vant til kolde nætter. Før vi fik drivhus stod de faktisk i grillhytten vinteren over, dog med krukken dækket til med gran. Nogle vintre har de stået ude hele vinteren uden problemer. De kan jo godt tåle lidt frost, så jeg håber og krydser fingre for at hvis der kommer mere frost, at det så kun er let frost. Håber at du kan bruge mit svar :-). Mange hilsner Mette

   Slet
 8. Kære Mette. Dejligt at se hvordan det hele spirer. Der er et stort og glædeligt arbejde forude med udplantning af alle spirerne. Vidunderligt med Helleborus, som er en dejlig tidligt blomstrende plante. Jeg holder meget af de forskellige sorter vi har, blot er det et stort arbejde at klippe alle grimme blade af i det tidlige forår, hvor det stadig er koldt at arbejde ude - men pynter gør det. KH Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete. Jeg er også glad for dem jeg fik. Nu bliver det så også min tur til det tidlige - og kolde - job at klippe blade til næste år, men det tager jeg med for de er bare så fine. Jeg har via andre havebloggere hørt om Spiren samt set en del billeder derfra. Og det er fantastisk med alle de forskellige slags der findes og på et tidspunkter jeg sikker på, at der må foretages et køb der :-). KH Mette

   Slet
 9. Kære Mette. Kender du gartneriet Spiren, som også har webshop. De har alverdens forskellige Helleborus og de planter vi har købt der, formerer sig betydelig bedre end de gamle sorter vi har og blomsterstænglerne er meget højere, så der nemmere kan laves buketter. KH Merete

  SvarSlet
 10. Sikke mange krukker du har, i drivhuset også. Man får helt lyst til flere :) Jeg synes det er sjovt at høre din kombination af narcisser, bonderoser og så lupiner, det glæder jeg mig til at følge. Jeg har et langt staudebed, der længe har vold mig kvaler, måske jeg skulle forsøge din kombi i en del af det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og jeg kunne sagtens bruge flere krukker :-). Kombinationen er opstået lidt tilfældigt. Bonderoserne stod i haven, da vi købte huset, de er den klassiske mørkerøde. Da vi så lavede køkkenhaven rykkede jeg dem derind og såede lupiner omkring dem. Narcisserne lagde jeg fordi jeg godt kunne tænke mig lidt liv i køkkenhaven i det tidlige forår. God fornøjelse med at afprøve kombinationen :-). Mange hilsner Mette

   Slet