torsdag den 15. juni 2017

At yde og nyde

Det har jeg gjort de sidste par dage i haven. Jeg har knoklet i haven og er i fuld gang med at få rettet op på konsekvenserne af den manglende opmærksomhed. Det har slået mig, at det er muligt at nå en del når  man kan lægge nogle timer derude, men samtidig kræver det også mange timer at holde haven på et nogenlunde niveau. Og det gør jeg også gerne, men jeg må indrømme, at der godt kan komme en snert af dårlig samvittighed, hvis jeg ikke får lagt nok timer derude. Som overskriften fortæller, har jeg også mens der er ydet, nydt det haven byder på lige nu.
Her kommer en status på hvad jeg har (og lidt min mand ☺) har nået i haven de sidste par dage.

Krukkearrangementet  ved hoveddøren (eller krukkehelvedet som min mand med et glimt i øjet kalder det) er påbegyndt sin første opstilling.

Der mangler stadig en masse krukker at komme på plads. De står omme på terrassen ved kælderdøren og venter på at blive klar til at komme på plads. Jeg prøver at placere krukkerne i forskellige højder, fx er krukken med lathyrus tættest på placeret ovenpå tre fliser, så der kommer lidt mere højde i opstillingen. Det samme vil jeg gøre med andre kommende krukker. Det tager tid at placere krukkerne indtil at jeg er tilfreds med opstillingen. Billedet her yder ikke virkeligheden helt retfærdighed.

Her ses der nogle at de omtalte krukker, der er i venteposition. I dag har jeg nået at rense fliserne for ukruft og få fejet. Hold op hvor det gør en forskel.
I køkkenhaven er der også sket en del.

Gangene er blevet renset for ukrudt og revet, bedene er blevet renset for ukrudt og som I lige kan ane i venstre hjørne er det sidste plantestativ kommet på plads. Her kommer der lige et par billeder fra andre vinkler.

Krukkerne (der står to i forlængelse af hinanden) med buksbom fungerer som fixpunkt for denne indgang til køkkenhaven.

Her set nedefra drivhuset. I bed nr. 2 i midten er der plantet edamamebønner. Det er jeg ret spændt på hvad de fører til :-). De er lidt sjove de planter; når solen er væk, klapper bladene ned.

I staudebedet er der fuld gang i blomstringen af silkepæonerne. De er bare så flotte. I morgen skal nogle af dem indgå i en buket til en kollega, som går på pension. Stjerneskærmen skal helt klart også indgå i buketten.

Jeg synes, at det er svært at fange farverne i bedet med kameraet. Akelejefrøstjernen er så fin, det samme er geranium Rebecca Moss.

Som jeg skrev længere oppe, har min mand også været i gang. Som jeg omtalte i et tidligere indlæg, skulle der laves endnu en ny låge. Den er nu færdig og sat op.

Der mangler stadig en belægning samt plantning af flere kirsebærlaurbær ( til venstre for billedet). Belægningen bliver ligesom på den anden side ned langs huset; rektangulere fliser med pigsten omkring. Så tror jeg godt, at I ved hvordan det kommer til at se ud. Jeg glæder mig til at se det færdige resultat.

Normalt er det jo let at redigere og klippe det grimme væk. Men nu får I virkeligheden med rod mm.. Her kan I godt se hvor de manglende kirsebærlaurbærplanter skal sættes. Der skal planeres foran lågen og det eksisterende staudebed skal rettes lidt op. Nu kommer grunden til, at jeg viser dette billede. Jeg er nemlig i tvivl om placeringen af endnu et staudebed og vil derfor gerne have jeres indput. Oprindeligt havde jeg tænkt mig, at et ny bed skulle placeres nedenfor det eksisterende bed (med cirka 1 m. græssti imellem). Efter lågen er kommet, vil det måske være bedre at lave et bed til højre for lågen på billedet.

Et eller andet i den her stil.
Hvad tænker I?

15 kommentarer:

 1. Din køkkenhave er bare så fin og lækker! Det er virkelig vellykket med bøgehækken omkring og de fine højbede med stativer. Det er svært at have en mening om bedet - jeg tænker begge dele kan fungere, men jeg synes, det kommer meget an på hele området - det er svært at se på billeder, i hvert fald for mig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er også glade for køkkenhaven, den fungerer som en dejlig oase, og næsten altid med læ :-). Du har helt ret, det er svært med det bed, begge dele kan nemlig fungere. Jeg må i tænkeboks. God fredag til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 2. Hej Mette

  Jeg går jo ind for det asymmetriske, for det uventede. så meget gerne en løsning der overrasker!
  Ja det kan være svært at få farverne tydeligt med - har du et billede behanmdlings program kan du evt prøve at give noget mere farvemætning "saturation" tror jeg det er på engelsk.

  Men ellers ser det flot og dejlig frodigt ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal gøre mit bedste Karsten - i forhold til at overraske. Din kommentar satte nogle tanker i gang og noget helt andet er ved at opstå i mit hoved :-) - tak for det. Tak for hintet med behandlingsprogram. Rigtig god dag til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 3. Hm ja det er svært, jeg vil umiddelbart sige, at et bed der hvor du har sat stregen kan være udmærket, måske endda lidt større end det du har tegnet. Jeg er glad for, at jeg ikke har krukker, sikken et arbejde at finde den rigtige opstilling :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er svært Lisbeth og derfor var jeg ikke i tvivl om at spørge alle jer kompetente havefolk :-). Jeg må i tænkeboks. Jeg kan godt forstå, at du har fravalgt krukker. Du har mere end nok at se til. Jeg har jo heller ikke så mange bede som dig at holde :-). Men jeg nyder alt menageriet med dem :-). Rigtig god dag til dig. Kh Mette

   Slet
 4. Hvis du vil lave et bed i det hjørne ville jeg få fat på nogle gamle fliser og få lagt i en række op mod den beplantning der er der nu. Så har du en sti bag om bedet og planterne kommer lidt ud og væk fra de buske som ellers vil tage en hel del næring fra stauderne. Bare et forslag. Din køkkenhave ser skøn ud. Selv har jeg opgivet det med køkkenhave efter jeg blev alene. God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rita. Tak for dit gode forslag. Jeg havde faktisk slet ikke tænkt på at buskene selvfølgelig vil tage næring fra stauderne. Karstens kommentar tidligere ift. noget ikke-symmetrisk satte tankerne i gang. Jeg tror derfor, at jeg vil fortsætte min "linje" med at lægge bede i plænen i stedet for langs skel. Så lige nu forestiller jeg mig at bedet lægges således, at det bliver muligt at gå venstre om bedet når man kommer ind af lågen. Faktisk det du foreslår :-). Jeg kan godt forstå, at du har droppet køkkenhaven. du har rigeligt at se til med alle planterne. Også god weekend til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Merete16. juni 2017 kl. 10.39
  Kære Mette. Du har sandelig fået styr på haven efter nogle dage med mindre opmærksomhed. Det hele står så flot. Med hensyn til bed er det jo rigtig svært. Uden at kende plads- og lysforholdene tænkte jeg om bedet evt. kunne starte ved den nederste del af den grønne linje. Rykket ud fra hækken. Så lave et stykke med fliser/sten mellem hæk og bed, hvor en lille bænk kunne stå - med den grønne hæk som ryglæn. Det vil give et dejligt afslapningssted hvor haven kan nydes fra en anden vinkel og bedet kommer væk fra hækken, som tager næring. Jeg forestiller mig en bænk af en stor flad natursten sat på to mindre natursten. KH Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete. Tak for dit gode forslag. Jeg tror at jeg er kommet frem til at bedet skal ligge i plænen, dvs der bliver mulighed for at gå rundt om bedet. Nu skal den endelige form skal blot visualiseres:-). En bænk er et godt forslag og jeg kan lige forestille mig den der som et fixpunkt indefra køkkenhaven men så sandelig også en bænk hvor fra haven kan nydes. God weekend til dig. Kh Mette

   Slet
 7. Hej Mette
  Så er jeg her og du er kommet på min blogliste :o) Jeg syntes det er alletidrs forslag Rita kommer med, hun er rigtig dygtig til det der med bede. Har du nogen sinde set hendes have ? WOW siger jeg bare. Hun er skyld i at min græsplæne bliver mindre og mindre. Hvorfor kun lave et bed ? jeg ville da lave dem begge hvis der er plads til det.
  Knus herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda. Dejligt at du er her og tak fordi jeg er kommet på bloglisten. Jeg har ikke set Ritas have men ud fra hendes billeder ligner det en have, der må ses.
   Der er nok plæne at tage af :-), men i første omgang tror jeg at jeg nøjes med et bed der. Tanken er at der egentlig skal ligge en garage der og derfor er der ikke gjort så meget ved den del af haven. Men nu skal der ske lidt og så kan planterne rykkes hvis det bliver nødvendigt. Tanken er at bedet skal fyldes med overskudsplanter fra det eksisterende bed plus lidt nyt da de kommende træer ikke er helt billige. Rigtig god weekend til dig og Alma. Knus

   Slet
 8. Hej Mette, Hvor er der bare blevet fint i din have. Køkkenhaven er da så velplejet og jo det vil passe fint med et bed hvor du har tegnet en streg.

  SvarSlet
 9. Tak for din søde kommentar Anne. Jeg er i tænkeboks mht. bedets udformning, men det er nu bestemt, at det skal ligge i plænen og ikke langs skel med buskene. Det vil sikkert være flot men jeg havde slet ikke tænkt på, at planterne så skulle konkurrere med buskene om vandet i jorden. Køkkenhaven er blevet fin igen, den havde lidt lidt under min manglende tid i haven. Her er der tørt igen, så der vandes. God mandag til mandag. Mange hilsner Mette

  SvarSlet