torsdag den 16. februar 2017

Projekter i haven 2017

I vores have er der stadig en del projekter at tage fat på. Det tror jeg nu, at der altid vil være, men vi har stadig nogle af de større i vente. I år er det baghavens tur, et projekt vi startede op på sidste år. Noget af vores baghave støder op til en udlejningsejendom med fire lejligheder. De tidligere ejere af vores hus har derfor engang i 80'erne plantet fem grantræer, hvis formål med tiden var at give lidt privatliv. Da vi overtog huset, var træerne høje og hækken mellem de to matrikler var et sammensurium af liuster, tjørn, hyld og overhovedet ikke køn.  Her et par billeder af før vi (mere præcist min mand) gik igang).


Ikke en særlig køn udsigt. Grantræernes skygge gjorde det heller ikke nemmere at få noget til at gro under dem, så der var bare bar jord til sidst at holde  - incl. en brav kamp for at undgå skvalderkål fra bagboens matrikel.

Her et billede fra en anden vinkel. Endda et gammelt et for hækken rundt om  køkkenhaven er ikke særlig høj. Så allerede dengang var træerne høje.

De sidste par år har min mand forsigtigt sagt, at det nok snart var tid til, at træerne skulle væk for de blev jo ikke mindre, men udsigten til at bo til åben skue var ikke lige noget jeg eftertragtede. Og heller ikke al det det fører med sig, når sådanne nogle store træer og en hæk skal fjernes.
Så er vi i gang. Min mand knokler, jeg tager billeder og Walther kigger på :-).Træerne og hækken er hevet op med talje. Rødderne var lange og gik langt ind i plænen. Ikke noget at sige til, at de æbletræer vi plantede for cirka fem år siden ikke voksede særligt meget.


Nogle steder blev græsplænen løftet cirka 75 cm.Her kan man rigtig se forskellen, her er der fjernet tre træer og to mangler endnu. Billedet er taget indefra vores spisestue, derfor genskinnet i billedet. Masser af lys får vi nu, heldigvis er ejendommen pæn at kigge på.

Efter fjernelsen af de sidste træer fulgte et større oprydningsarbejde. Det har jeg sjovt nok ikke fået billededokumenteret. I slutningen af oktober fik vi så sat den nye hæk ind mod genboen, vi holder os til bøgehæk.


Billedet er taget fra spisestuen igen. Og ja det er meget åbent, men der er planer for genetablering af lidt afskærmning. Mere om det længere nede i indlægget.


Her står jeg  foran den nye hæk og kigger ned langs køkkenhaven. Et af projekterne i år er planering af jorden foran den nye hæk og ned langs køkkenhaven og anlæggelse af ny græsplæne her.Det er lidt svært at se her på billedet, men den gamle græsplæne  går her op og ned og er vældig træt. Bag træet, som er en blodblomme og det træ som stod model til taljen, er der rester af efeu, vildskud mm., som skal fjernes. Den her del af haven har vi ikke rigtig gjort særlig meget ved indtil nu.
Her et billede den modsatte retning. Walthers hærgen af græsplænen ses tydeligt her. Hernede ved bunden af køkkenhaven har vi sat bøgehæk på tværs, det vil sige mellem køkkenhavehækken og den anden bagbos hæk. Det har vi gjort for at skabe noget mere rum. Den er sat senere, så den er ikke lige så høj som køkkenhavens hæk. Åbningen er centreret mellem de to hække. Den gule pil kommer jeg ind på om lidt :-).


Hvad skal der så ske i forhold til ny afskærmning?Vi har planer om at sætte fem store lindetræer, hvis kroner med tiden skal kasseklippes således, at der nærmest bliver en hæk i 1. sals højde. Det og så den nye bøgehæk vil give både os og bagboerne lidt privatliv uden at det bliver så kompakt som før. Forestiller mig, at det kommer til at se cirka sådan her ud :-)Rækken af træerne skal stå der hvor den gule pil fra før peger ned. I bunden omkring træerne forestiller jeg mig masser af løgplanter som tulipaner og allium og lodden løvefod.

Et andet projekt i år er en ny låge og rækværk ved indgangen til haven. Den nuværende har set bedre dage :-). Jeg er i gang med at finde ud af hvordan det skal se ud, jeg regner med, at der skal være en eller anden form for espalier oven over fyldt med klematis og rose. Jeg forestiller mig flere forskellige grupper klematis, så der er blomstring igennem hele sæsonen.

Gode bud på en klatrerose og matchende klematis modtages gerne. På stativet ved rækværket står der rosen Mamma mia (lyserød) og klematis Hagley hybrid.

25 kommentarer:

 1. Velkommen i blogland.
  Det ser spændende ud med lindetræerne og ja der er altid noget at lave i haven, heldigvis😀
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene. Tak skal du have og velkommen til :-). Jeg glæder mig til at den del af haven bliver færdig - specielt fordi det er den del af haven vi ser mest af inde fra huset. Jeg tror aldrig man løber tør for projekter i haven. Mange hilsner Mette

   Slet
 2. Dejligt at lære en ny have at kende.
  Jeg er især vild med din køkkenhave og den lilla krukkebeplantning. velkommen til Blogland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi. Tak for de søde ord og velkomsten :-). Jeg glæder mig til at vise meget mere fra haven her på bloggen. Mange hilsner Mette

   Slet
 3. Hej Mette, hold nu op et projekt i har gang i :o) men hvor bliver det godt med Lindetræerne. Det er spændende at læse med om jeres tanker omkring projektet.
  Hvis ikke jeg gætter helt forkert så tror jeg du bor på fyn. Er det rigtigt ? Jeg kan varmt anbefale dig at køre eller ringe til vores Rosenpusher JAS i forhold til køb af rose. Han vil kunne anbefale dig det helt rigtige. Nu skriver du ikke noget om hvilken farve du kunne tænke dig ? Hvis jeg skulle komme med et bud så vil det være "Madam Alfred Carriere" den kan du se både inde ved mig og ved Lisbeth Høneballehaven. Jeg har den på mine rosenbuer og den blomster fra maj til oktober, den er hårdfør men også noget af en vildbasse når første den får fat. Til den vil du kunne sætte næsten alle Clematis.

  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda. Ja det skal nok blive fint med lindetræerne. Jeg brugte en stor del af dagen i går på at lave det billede og kasserede resultatet flere gange. Til sidste trådte manden til og så fik vi et ok resultat. Dejligt at høre, at det er spændende at læse med. Du har gættet rigtigt, vi bor på fyn, mere præcist i Nyborg. Jeg har læst lidt om Jas hos jer bloggere og har også overvejet en tur forbi ham. Jeg forestiller mig, at rosen skal være i rosa nuancer, så den passer til Mamma Mia. Jeg har beundret dine Madame Alfred Carriere, de er super flotte. Kh Mette

   Slet
 4. Sikke meget lys der kom i haven - det bliver I glade for! Planen med lindetræerne lyder da super. Vi fjernede en masse træer/buske/stedsegrønt i den ene side af haven efteråret '15 - jeg var noget nervøs - men hvor er jeg blevet glad for al lyset, der strømmer ind nu! Jeg savner en grøn væg dér, men den kommer stille og rolig i form af hæk og nye træer. Det er det absolut fede ved have, at det er en stor proces hele tiden!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frede. Du kan tro, at vi nyder lyset og at den del af haven bliver mere anvendelig og indbydende nu. Jeg savner blot lidt fornemmelsen af privatliv. Vi kan se meget hos dem og så kan de jo se det samme hos os. Heldigvis går vi de lyse tider i møde :-). Du har helt ret, vi løber aldrig tør for arbejde, når man er haveejer. Jeg er en af dem, der godt kan lide at fjerne ukrudt :-) :-). Mange hilsner Mette

   Slet
 5. Hej Mette
  Kæmpe stort TILLYKKE med din blog, og velkommen i blogland. Jeg glæder mig til at følge dig her, så linker straks.
  Ja det er en stor forandring ved fældningen af de store granner, kan forestille mig den bæven der kan være inden;-)Men hvor bliver det godt, og du har ret huset i har udsigt til er da heldigvis pænt.
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette. Tak skal du have og dejligt du fandt min blog :-). Dejligt at du kan også kan se resultatet for dig :-). Ja, huset er heldigvis pænt, haven går de ikke så meget op i. Jeg har dog lovet en i en af lejlighederne at hjælpe ham med lidt sommerblomster. Det er jo en win win for os begge :-). Mange hilsner Mette

   Slet
 6. Hej Mette
  Det er en god idé med lindetræerne som hæk i første sals højde. Spændende at se forløbet i haven og følge med, når I kommer længere. Mme Alfred Carriere bliver nok lidt voldsom der, hvad med The Generous Gardener, den er helt vild med at klatre, selvom det er en engelsk rose, der er i øvrigt flere af dem, der er gode klatreroser.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth. Jeg skal nok følge op på processen. Træerne bliver tidligst til efteråret, men jeg glæder mig allerede til at hækken bliver grøn og det nye græs er sået. Tak for dit gode forslag. Jeg har allerede googlet The Generous Gardener og den er da så vidunderligt. Jeg kan allerede forestille mig den der :-). Kh Mette

   Slet
  2. Det lyder godt, jeg tror også, at The Generous Gardener vil blive fin der.
   Jeg blev glad, da jeg så, at du er fynbo, det er jeg også. Jeg er fra Munkebo, og min yngste søn bor i Ferritslev. Der er ikke mange fynboer, der blogger :) så hyggeligt med en fra Fyn, det er jo ikke sikkert, du er fynbo, selvom du bor på Fyn :)
   Kh Lisbeth

   Slet
  3. Jo, jeg er også fynbo. Lidt sjovt, at du er fra Munkebo, jeg er opvokset i Drigstrup, så vi har jo næsten været naboer :-). Gad vide hvad det er der gør, at der ikke er flere fynbobloggere, for haveinteresserede fynboer er der da mange af :-).Kh Mette

   Slet
  4. Ja det er sjovt med Drigstrup, men jeg er så gammel, at du ikke var født, da jeg flyttede fra Munkebo. Måske har du kunnet kigge til mit barndomshjem Munkebo Bakke :)
   Jeg forstår heller ikke, hvorfor der ikke er flere fynske bloggere, men godt du er kommet til.
   Kh Lisbeth

   Slet
  5. Man kan faktisk godt se selve bakken fra mit barndomshjem :-). Jeg er også super glad for at jeg endelig kom i gang med at blogge :-). Kh Mette

   Slet
 7. Det er et kæmpe projekt I er i gang med. Det er spændende at følge og det bliver flot med lindetræerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Merete :-). Ja det er et stort projekt, men jeg glæder mig så meget til at komme videre med den del af haven. Dejligt at du vil følge med :-) Kh Mette

   Slet
 8. Hej Mette

  Og velkommen til en fantastisk havebloggerverden :)
  Jeg har lagt din blog ind i min blogliste. Glæder mig til at følge med i alle jeres projekter.

  Jeg blev faktisk først opmærksom på, hvor få fynske havebloggere der er, da jeg læste din og Lisbeths bemærkninger omkring dem.
  Jeg er heller ikke fynbo (er jyde), men jeg er opvokset på Fyn, nærmere bestemt på Thurø ved Svendborg, så kender da lidt til Nyborg.

  Hav en god søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther. Tak for din velkomst og velkommen her på min blog. Jeg har allerede oplevet den positive og hjælpsomme stemning, der er her i haveblogverdenen og det er jeg så glad for. Jeg ærger mig blot over, at jeg ikke fik startet op noget før :-). Du er så velkommen til at følge med, det vil jeg kun blive glad for. Her i vores have er der masser af projekter :-). Også god søndag til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 9. Ideen med lindehækken er bare så god! Jeg glæder mig til at se den blive til virkelighed!
  Walther hærger da ikke; han hjælper bare med at grave ;-)
  Kh Nana

  SvarSlet
 10. Tak skal du have Nana. Jeg håber, at det bliver lige så godt, som det billede jeg har inde i mit hoved :-). Det bliver tidligst efteråret, at træerne bliver sat. Vores græsplæne er simpelthen så grim lige for tiden, den milde vinter har bestemt ikke været god ift hvor meget Walther har pløjet græsset op. Samtidig har vi haft besøg af en muldvarp, den er elimineret. I sidste uge opdagede jeg nogle mistænksomme huller i køkkenhaven, staudebedene og i plænen. Rottemanden (egentlig ikke et særligt pænt ord) som hurtigt blev tilkaldt, og konkluderede at vi nu er ramt af mosegris. Den er der så indledt en kamp imod, og med krydsede fingre tyder det på, at den kamp også er vundet. Så alt i alt venter der et større stykke arbejde med at planere ud, efterså og masser af gødning. Det bliver vores søn, som er husets græsslåer, sikkert rigtig glad for :-). God dag til dig. Kh Mette

  SvarSlet
 11. I think these must be useful to you.
  ยี่กี เข้าทุกงวด
  Thank you for your interest.

  SvarSlet