onsdag den 15. marts 2017

Forårstegn og krukkekøb

Det er nok ikke nogen, der er i tvivl om,  at jeg er glad for krukker. Og når der er noget man er glad for, er det sjældent man synes, at man har nok :-). Så forleden vi var i Bilka, røg der lige 5 nye krukker med hjem. Sidste år lærte vi af bitter erfaring, at man skal slå til med det samme, for det er ikke sikkert, at de er der næste gang man kommer - øv. Vi taler faktisk af og til om de helt store krukker (den størrelse, som et Claus Dalby stativ vil kunne være i)  vi ikke fik sidste år.Nu røg der tre store med hjem - diameter 45 cm og to helt små. De sidste en model og størrelse jeg ikke har set før, men som jeg tænker vil være perfekt til krukkearrangementet ved hoveddøren. 
Efterhånden har vi en del krukker i haven, men forleden talte jeg med en dame, som havde over 150 krukker i sin have. Jeg er slet ikke på det niveau - endnu :-).  De blålige ærteblomster spirer super fint (det gør Old Spice Janet Scott ikke - øv) og jeg tænker at to af de store krukker skal reserveres til ærteblomster. Min handy mand har lovet at lave nogle stativer til mig i træ. Det bliver så godt og meget bedre end de bambuspinde jeg brugte sidste år og som led grusomt under den til tider voldsomme vind, der er på den side af huset.

De sidste dages solskin har gjort godt for væksterne i haven. 


Da jeg fjernede vinterdækningen i staudebedet, dukkede denne akeleje op, jeg var ret overrasket over hvor stor den allerede er ift. de andre akelejer i bedet.


Jeg har haft held med, at vinterdækningen også har sikret overlevelse af kæmpeverbena. Efterhånden er der ret meget i bedet, men jeg er ret vild med deres højde og den luftighed den giver  i bedet. Den smider også en masse frø og dermed nye planter, jeg lader dem få en vis størrelse, herefter  plantes de i krukker. Nogle ompottes også og gives til venner. At foråret nærmer sig, ses tydeligt på moreltræet. Det er mit yndlingstræ. Jeg blev så glad dengang vi købte huset, da jeg opdagede moreltræet i haven. For mig symboliserer det træ glæde og sommer. Da jeg var barn, boede min mormor og morfar få minutters gang fra os og i deres have var der det skønneste moreltræ. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange desserten var en gåtur derop og spise løs af bær. Hvem har heller ikke prøvet at tælle hvor mange sten, der kunne være i munden på en gang?. Snart får det også de skønneste blomster og det er et dejligt syn.I køkkenhaven opdagede jeg, at fennikel'en jeg ikke fik fjernet i efteråret, er begyndt at spire igen. Gad vide om, det bliver til nye knolde i år?. For en sikkerheds skyld sår jeg nogle nye, så vi er sikker på en ny høst i år. I år har jeg også læst på lektien; ikke at så dem for tidligt, så jeg vil vente til slut maj med at så de nye frø. Det skulle være godt ift. at undgå stokdannelse.I køkkenhaven er der også godt gang i rabarberne. Vi har to slags; vinrabarber og jordbærrabarber. De står bag grillhytten og stik syd og det kan de godt lide. En del bliver brugt til rabarbersorbet, som vi er ret vilde med her i huset. Vi har masser af rabarber, dengang vi var så heldige at have en italiensk isbutik her i byen, leverede vi nogle gange rabarber derned til. Rabarbersaft  kan vi heller ikke undvære. Uhm det bliver godt :-).

11 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk lige været i Bilka hvor jeg så på de pæne krukker som du har købt. Jeg købte nu kun nogle forårsblomster til de få krukker jeg har :-) Mine akelejer har lige vist sig, men de er ikke så langt fremme som den du viser. Og jeg går også og kikker på rabarber. Noget af charmen ved rabarber er at de er så tidligt fremme!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil ikke fortryde at få rabarber. Ja du har helt ret, det er skønt, at de er tidligt på den. Placeringen hos os er i fuld sol og det gør, at de er ret tidligt på den. Jeg har plukket til rabarbertærte i starten af april et år :-). Det er heller ikke alle akejeler, der er så langt fremme, jeg blev bare så overrasket over den grønne tue, at den måtte fotograferes :-). Kh Mette. PS. god fornøjelse med måltagningen til terrassen, håber at tømmeren har mulighed for at gå hurtigt igang. Når man først har besluttet sig, ønsker man jo også resultatet indenfor kort tid.

   Slet
 2. Ja så kan vores mænd ikke være hurtige nok :) Jeg venter på pergolaen, men først skal materialerne hjem. Flotte krukker du har købt, jeg gør det ikke ret meget i krukker, de er for dyre, og jeg har alligevel ikke tid til at passe dem ordentligt (måske skal der stå tager mig ikke tid til det)
  Tak for mindet om morellerne, jeg har samme slags minder, men vi er jo også fra næsten samme hjemegn, det var saligt at få lommerne og maven fyldt med moreller :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg kan næsten heller ikke vente :-). Jeg har heller ikke så mange roser og andre bede som I har Lisbeth, man bliver nødt til at prioritere hvad tiden skal bruges på. Det var så lidt med mindet, jeg glæder mig til at smovse i moreller til sommer :-). Kh Mette

   Slet
 3. Ja, der er godt nok sket meget i haven de sidste par dage. Jeg blev også helt forundret, da jeg rensede Flammebedet i dag, over at se både lodden løvefod med små blade, akelejer, riddersporer osv osv...Åh, det er nu en skøn tid....de næste mange måneder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Glemte helt at sige tillykke med dine fine nye krukker :)

   Slet
  2. Tak skal du have, jeg glæder mig også til at få dem i brug :-). Heldigvis er det den rigtige vej det går for os haveelskere, nemlig lysere dage, varmere vejr og masser af spirende vækster, så dejligt :-)

   Slet
 4. Tillykke med de skønne krukker Mette:-) Jeg var ude for at kigge efter et par store krukker den anden dag, men de var lidt dyre. Tror jeg skal en tur i Bilka, så kan jeg passende besøge datteren, hun bor i Århus. Hvis jeg husker ret har de Dalby krukker en fair pris, også er de pæne.
  Jeg må om i køkkenhaven og tjekke mine rabarber-som jeg mest får brugt som dekoration. jeg er ikke så god til at få brugt dem i "madlavning".Men fennikel derimod, uhmmmm, let stegt i smør og med salt.
  Ha en fantastisk dag
  Masser af solskindshilsner og kram fra Anette

  SvarSlet
 5. Tak skal du have Anette. Jeg er også glad for dem. Krukkerne er Claus Dalby krukker og de er rimlige i pris synes vi. De store med diameteren 45 cm kostede 269 stykket mener jeg (måske en ti'er mere). Alle vores krukker er stort set fra Bilka, og jeg synes også de er pæne. Du må igang med at bruge dine rabarber, du vil ikke fortryde det :-). Tak for fiffet med fennikel'en, det skal helt klart afprøves. Vi har mest brugt dem rå i salater.
  Rigtig god aften til dig. Jeg håber på lige så godt vejr i morgen, så der kan bruges en time eller to i haven. Knus herfra :-)

  SvarSlet
 6. Kære Mette. Jeg har også både vin- og jordbærrabarber, som er langt fremme og tænkte i dag, at det ikke ville vare længe før der kan laves kompot - uhm. Jeg må vist en tur i Bilka en af de nærmeste dage, for flere af mine gamle krukker er gået i stykker i vinter - mærkeligt, når der ikke har været megen frost. Dalby krukkerne fra sidste år har klaret vinteren fint og de var billigere end de gamle, så flere af dem. KH Merete

  SvarSlet
 7. Kære Merete. Havde lige helt glemt rabarberkompot :-). Endnu en god ting ved rabarber. God tur til Bilka :-). Kh Mette

  SvarSlet