mandag den 17. april 2017

Haven før og nu

Forleden  kom jeg til at lave en overspringshandling i forbindelse med rengøringen, da jeg nåede til  reolen med fotoalbummet af alle billederne fra huset og haven  fra dengang vi overtog det. Hold da op. Selv om jeg til tider synes, at det går alt for langsomt med at få ideerne omsat til virkelighed, kan jeg godt se, at der er sket meget siden da.
Billederne i albummet er af den gode gamle papirslags, så jeg har taget billederne ud af albummet og så skudt dem digitalt. Derfor er de ikke den bedste kvalitet. Herefter har jeg været ude med kameraet og manden til at holde albummet, så jeg kunne skyde "nu-billederne" fra de samme vinkler. Ikke helt nemt ved dem alle, der var en del hæk i vejen :-).
Når jeg kigger på de gamle billeder, tænker jeg på, at det egentlig også var en dejlig have. Men der var så mange træer, at græsplænen var ren mos og der var nogle ting vi gerne kunne tænke os anderledes. Og jeg er så glad for den have vi har nu :-).
Jeg vil lige advare med det samme, der er mange billeder.Ud mod gaden. Bilen holdt i vejen, så derfor er hele facaden af huset ikke med.
Staudebedet ligger hvor det hele tiden har gjort, det er blot udvidet lidt. Havestuen har fået nyt tag, som også passer bedre til husets stil. På det gamle billede til venstre anes en grøn overdækket terrasse, som var de tidligere ejeres yndlingssted. Jeg var lykkelig da det røg og jeg kan virkelige fortælle jer, at der kom lys i haven, da det var væk. Haven er nu lukket helt af ud mod gaden, både pga. at vi fik hund, men også for at give os lidt privatliv. Der var nemlig ret mange fra strandhotellerne, som troede, at vores have var smutvejen til banegården.Her det grønne skur fra en anden vinkel. Træerne røg hurtigt. Vores søn var dengang 6 år og det var derfor nødvendigt med en fodboldbane. Den var ret besøgt af gadens børn, da der her var plads nok.

Her ses det grønne skur rigtigt på før billedet. På nu billedet står jeg helt inde i hækken ind til køkkenhaven.
Moreltræet er det eneste der er tilbage. Det er vokset en del siden dengang kan jeg se. Birketræet var superflot, men det stod i vejen for køkkenhaven og min birkepollenallergi, så derfor røg det.Bedet langs hækken er væk og der er nu nede i denne del af haven kommet et drivhus og det hvide/gule bed. De buksbom, der var i det gamle bed, er brugt i andre bede i haven.
Ja, det er samme sted, det nederste billede kunne godt bruge en anelse zoom ind. Det gamle billede virker lidt hyggeligt, når jeg kigger på det nu, men dengang var der så mørk og buskadset til venstre var grimt og ikke særligt lækkert.
Her er vi lige gået igennem "hullet" på det forrige gamle billede. Her ses der først et blommetræ og bagved et æbletræ. Æbletræet fik vi beskåret af en kyndig person det første forår. Året efter gik det ud. Blommetræet gav meget, men alle blommerne var fyldt med orm. Så røg de træer også.
På det gamle billede ses det gamle rosenbed. Roserne var noget skravlede, men det var flot, når de blomstrede. Problemet var bare, at jorden i bedet var fyldt med græs og jeg har igennem flere år ligget på langs for at komme det til livs og samtidig blevet revet til blods. Nu er der tørrestativ der i stedet for. På det gamle billede  anes der en overdækning over kælderskakten. En nyttig ting, men ikke særlig pæn. Den er heldigvis væk nu, men der måtte en del overtalelse til :-).Og så var modsatte side. Bemærk skyggen fra højre på det gamle billede. Det er fra de grantræer, der røg sidste år.Og så de sidste før og nu billeder. Hvis jeg skal være helt ærlig her, kan jeg bedst lide før billedet. Denne del af haven er jo under ombygning og jeg er helt sikker på, at det nok skal blive godt. Beklager rodet på billedet, alle tre trillebøre er i brug i forhold til at få fjernet overskydende jord og græs. Det går fremad med påskeprojektet, det tages dog i etaper, da min mands ryg ikke er helt tilfreds med knokleriet.  Vores "græsslåer" har i den grad holdt påskeferie, men den opgave venter ham en af dagene :-).

Det var de første 12 år af vores haveliv indtil videre. Jeg synes, at der er sket en del, håber at billederne får vist det. Gad vide hvordan det ser ud om 12 år?


22 kommentarer:

 1. En god ide med før og nu billeder - der er sket en hel masse, må man sige. Jeg er vild med jeres indre hække - de skaber så fine rum.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Det tog noget tid og jeg måtte flere gange ud i haven mens jeg lavede indlægget for at få den rigtige vinkel:-). Men det er lidt sjovt at se forskellen, det gør man jo ikke i det daglige. Hækkene er vi også rigtig glade for. Det er nu ikke længere muligt at kigge igennem hele haven på en og samme gang. Og det var heldigvis også det der var meningen :-).

   Slet
 2. Hej Mette
  Ja sikken en forskel, I er nået langt, om 12 år ser det sikkert meget anderledes ud, ligesom der er stor forskel på før og nu billeder i dag. Generelt er det blevet meget bedre, men du har ret i det sidste billede, her skal noget mere til, for de nabo/genbohuse er ikke spændende, forhaven er blevet lidt for åben. Jeg havde fået i hovedet, at du boede i Revninge, men det er ikke tilfældet, kan jeg se. Det må være Nyborg.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi bor i selve Nyborg tæt på Strandhotellerne og Storebælt. Hvis jeg havde vist et bestemt før billede, havde du sagtens set den præcise beliggenhed :-). Du har helt ret, den del af haven er alt for åben. Jeg glæder mig til at få etableret det nye bed over ved den nye hæk - jeg er i gang med at fjerne græs og grave jorden igennem. Hvis alt flasker sig, sås der græs i næste weekend. Jeg tror, at bare det at bedet fyldes med sommerblomster i år vil gøre end del for den del af haven. Til efteråret skal hækken ind mod naboen udskiftes til bøgehæk. I den forbindelse satser jeg på at det forhøjede bed, der er ved hækken fjernes og der sås græs i stedet. Jeg har dog tænkt lidt på at genetablere noget af det bed, der ses i forlængelse af rosenbedet på det gamle billede. På den både kommer der lidt afgrænsning mellem fliserne og græsplænen og lidt liv/farve. Den plan er dog ikke delt med min mand endnu :-). Kh Mette

   Slet
 3. Det er altid hyggeligt at have før og efter billeder:-)
  Og noget er der da klart sket på 12 år....

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, at du kan se det Susanne - jeg blev faktisk lidt i tvivl da jeg lavede indlægget om forskellen kom nok igennem på billederne. Det var også lidt hyggeligt at lave :-).

   Slet
 4. Der er godt nok sket meget. Lidt sjovt for til oktober har jeg også været her i 12 år...altså i denne omgang for det er jo mit barndomshjem. Jeg har desværre ingen billeder fra den gang men på hele nordsiden af huset var der kun ukrudt og et gammelt hønsehus så der er i hvert fald sket en del.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også de ældste billeder vi har. Huset er fra 1930, men det har ikke været muligt at opdrive ældre billeder. Vi kunne godt have tænkt os at se havens oprindelige opbygning i forhold til om der var elementer, der kunne genindføres. Vi har sågar været i det lokalhistoriske arkiv, men desværre ingen gevinst. Jeg kan sagtens forestille mig, at du har ændret en del nu hvor du har alle dine planteskole- og salgsbede :-).

   Slet
 5. Hej Mette

  Det må jeg nok sige, ja der er sket en del. Jeg forstår at udsigten til nabohusene er næste! Og bøgehækken er på vej.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der har været en del nedbrydning. Det havde selvfølgelig været optimalt, at alle rammer var færdiggjorte, men når man selv står for arbejdskraften, tager tingene tid. Måske er det egentlig også meget godt, at det tager tid for det giver mulighed for udvikling af ideerne :-). Ja, det bliver så dejligt med (endnu) en ny hæk til efteråret. Min kære mand er snart gråhåret af alle mine projekter - det er nok mest mig, der har haveglæden og ham, der udfører de grove ting :-). Også god uge til dig.

   Slet
 6. Det er så morsomt med før og nu billeder. Jeg har lavet en havescrapbog, hvor jeg også har før og efter billeder.... og vi har sandelig været igennem nogen faser i de snart 40 år der er gået siden vores have var en pløjemark :-) :-) Du bliver glad for at du har taget så mange billeder gennem haveårene, de er sjove at se tilbage på

  SvarSlet
  Svar
  1. Så mange års haveliv fra pløjemark til skøn have må være sjovt at have dokumenteret, jeg er desværre ikke så god til at få lavet de fysiske scrapbøger, men nu har jeg da heldigvis bloggen. Du har helt ret, det var ret sjovt at se de gamle billeder igen - det bragte også mange minder frem om tiden dengang :-). Mange hilsner Mette

   Slet
 7. Det er så sjovt med før og efterbilleder. Man tror ikke man har fået lavet særlig meget...før man får kigget på gamle fotos.
  Jeg fik den aha-oplevelse blot ½ år efter jeg var begyndt at omlægge min have. Der kom jeg til at kigge tilbage på de første billeder...og så kunne jeg godt se, at jeg da vist havde nået ret meget allerede på så kort tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er lidt sjovt med de før og efter billeder. Det er også tydeligt via de billeder jeg så i din flotte havebog, at du er nået meget langt :-).

   Slet
 8. Kære Mette. Interessant at se før- og efterbilleder og der er jo sket ganske meget. Det er dejligt at sætte sit eget præg på haven. Inden I får set jer om, lukker beplantningen igen af for indkig i haven - det bliver så flot med de kasseklippede lindetræer i stedet for gamle grantræer, som ikke er kønne at se på. Det er meget smukke gavle I har - flot murerarbejde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete. vi har heller ikke fortrudt på noget tidspunkt selv om vi ikke er helt i mål endnu. Haven er en proces, som nok her aldrig bliver helt færdig, men jeg nyder arbejdet undervejs. Jeg glæder mig også til at få lindetræerne og udskiftet hækken ind til naboen. Så er de store linjer på plads i denne del af haven og herefter plads til løgvækster og andre planter, der giver lidt farve og liv. Kh Mette

   Slet
 9. Kære Mette
  Spændende at se de forandringer der er sket hos jer-og ikke så lidt endda. Jeg beundre altså også jeres hus, og det flotte murværk. Og jeg beundre meget jeres køkkenhaveafdeling, uhmmm.
  Ha en god dag
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din søde kommentar Anette :-). Det gør bestemt noget godt for huset, at der er lidt afveksling i murværket. Vi har de oprindelige tegninger af huset, her er der faktisk ændret deltaljer undervejs i opførelsen af huset. Når vi engang skal have skiftet vinduer, vil vi vælge nogle, der er magen til de originale. Her skinner solen, håber også at den har gjort det ved dig i dag. Tænker at du har travlt med alle dine planer for butikken, jeg er ret spændt :-). Kh Mette

   Slet
 10. Hvor er det en fin ide med før og nu billeder. På den måde kan man virkelig se at der sker noget. Det er et rigtig dejligt hus og have I har. Det er lidt sjovt med billedet, hvor rosenbedet er på. Her ser det ud til at huset på nu billedet er meget højere end på det gamle, men det er jo nok noget med hvordan billedet er taget.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene. Dejligt at du kunne lide ideen med før og nu billeder og tak for de pæne ord. Du har helt ret, huset ser større ud på nu-billedet. Jeg tror, at det skyldes mere zoom på det billede. Jeg var faktisk ude flere gange undervejs mens jeg lavede indlægget for at skyde billederne om, det var ikke helt nemt at ramme samme vinkel og zoom :-). Mange hilsner Mette

   Slet
 11. Kære Mette.
  Om 12 år, har I et rosenparadis i forsommeren, med smukke tætte hække, og stauder der afløser hinanden i deres blomstring. Jeg ser måske også en lille lysthus i haven, og en velplejet blåregn på den ene af husets facader :-) Og sådan måske. Det er godt vi har billederne, for den følelse af det går langsomt kender vi alle, men arbejde og familie tager så meget af havetiden. Desto mere sætter vi vel nok pris på den.
  Du er kommet godt i gang.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Henrik. Tak for dine ideer. Du har faktisk ramt ret godt plet :-). Vi skal til at have lavet et nyt indgangsparti til haven - ny låge + rækværk med en form for overlægger. Her forestiller jeg mig netop masser af roser. En blåregn har også været i mine tanker, men jeg er bare ikke glad for at den er giftig. En af de mere langsigtede planer er etablering af garage (langs grunden mod øst), hvor vi i enden drømmer om et rum til ophold. Jeg er sikker på at bare om nogle år vil der være en forskel på før og nu. Måske går det lidt langsommere end ønsket, men selve processen er jo også en del af det vi haveejere holder af. Tak for dine pæne ord. Mange hilsner Mette

   Slet