tirsdag den 25. april 2017

Status på haveprojektet

Jeg er glad. Rigtig glad. Det går nemlig godt fremad med at få ordnet området ved den nye hæk.


 Et stykke er færdigt og sået til med græs. Min arbejdsomme mand har fjernet græsset med håndkraft, gravet jorden igennem og planeret.

Det ses tydeligt hvor vi er nået til (ned til lige efter blodblommen). Det tages i etaper, da min mands ryg ikke er alt for glad for det hårde arbejde. Desuden er der også et arbejde der skal passes ved siden af at være sin hustrus tro arbejdsmand ude i haven. Jeg tog mig af at fjerne græs og grave bedet igennem, så det var parat til at blive sået til med blomsterfrø. Jeg har lavet en blanding af valmuefrø, marmelukærme og cosmos og de er sået i dag i pauserne mellem sludbygerne. Jeg glæder mig til at se effekten af et bed i plænen.


Her fra den anden ende hvor det ikke er færdigt endnu. På billedet er det ud som om, at det nyanlagte stykke hælder en del mod venstre. Det gør det ikke i virkeligheden. Jeg forestiller mig at blodblommen skal have en kant rundt af hostaer eller lign.


Det interimistiske hegn, der lige anes på billedet er for at holde Walther ude af det nysåede område. Han er ikke helt tilfreds med at hans løberunde er spoleret.  De tre æbletræer hvoraf det ene ses på billedet skal fjernes når lindetræerne kommer.Nu blomstrer moreltræet, dog er det ikke sprunget helt ud endnu. Jeg er vild med den effekt det har, at det fylder så meget, nu er det heller ikke længere muligt at kigge ud af haven. Når man kigger ud her, skulle man ikke tro, at vi bor midt i Nyborg by. Desværre var der lidt frost i morges, jeg håber ikke at det betyder alt for meget for sommerens høst. Snoren på billedet holder solsejlet på terrassen.

Jeg har i længere tid ønsket mig nogle duftpelagonier. Jeg drømmer om at vindueskarmene i havestuen er fyldte med grønne planter. Jeg er også vild med Dronning Ingrid pelargonier, men min mand er ikke vild med duften og derfor kommer de ikke indenfor. Sidste år købte jeg en duftpelargonium, som voksede fortræffeligt.  Den led dog senere døden, da vores søn overvandede den uden mit vidne (den skulle overvintre på hans værelse). Forleden var jeg nede i byen og her så jeg forskellige duftpelargonier udenfor en butik. Den ene måtte jeg eje, da jeg fandt ud af duften.Nu ved jeg, at vandene skilles, men den dufter af cola. For jeg elsker cola. Jeg drikker hverken kaffe, vin eller øl, men cola. Jeg købte også en med citrusduft. De står nu og pynter fint i havestuen. Den med coladuften er den til højre. Jeg ved ikke hvilken farve blomster den får :-).


Der er også fuld gang i alle de små planter. Havestuen er fyldt med planter. Der står tre bakker på gulvet og en del nede i drivhuset.  Jeg er i gang med at omprikle. Til næste år skal jeg huske at skrive mig bag ørene at så mere tyndt. Det er et hestearbejde med de små spirer.


18 kommentarer:

 1. Hej Mette

  Det er et rigtigt grundigt og ordentligt arbejde i har sat jer for - flot som det skrider frem!

  Jeg tror vi er mange der har fyldt med planter til udplantning og omprikling - det ser godt ud i din havestue!!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten. Tak skal du have. Umiddelbart ser det jo ikke ud af så meget, men taget hele projektet i betragtning er jeg så glad for at vi er nået til der hvor vi er :-). Jeg er helt sikker på, at andre har lignende scenarie med planter og endda mange flere, men hold op hvor man hurtigt får brugt de små potter :-). God dag til dig. Jeg er lige stået op til frost - øv. Mange hilsner Mette

   Slet
 2. Hej Mette
  Ja nu skal jeg love for, at det rykker. Godt vi har vores mænd til noget af det hårde arbejde. Jeg har det i øvrigt som din mand, jeg bryder mig bestemt ikke om lugten af pelargonier. Den med cola er jeg heller ikke med på, selvom jeg hverken drikker kaffe, the, vin eller øl :) Moreltræet er flot og lidt længere end vores, som ikke blomstrer endnu.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth. Ja der sker noget nu. Nu glæder jeg mig til at græsset kommer op, så vi slipper for at den jordfarve. De mænd kan ikke undværes - på flere måder. Men hold op hvor har jeg mange gange bakset med at få hakket en rod over og så kommer Anders bare og et hug, så er den væk. Jeg tror at det er enten eller med duften af de pelargonier, så er det godt at man kan få nogle der dufter af noget andet :-). Dem der kender mig, de griner af min duftende colaplante :-). Jeg er desværre vågnet op til endnu en morgen efter nattefrost, jeg håber virkeligt ikke at moreltræet tager alt for meget skade. God dag til dig. Kh Mette

   Slet
 3. Ja, det er hårdt arbejde at grave græstørv af og grave jorden igennem, så det er da fint, at I kan tage det i etaper.
  Det bliver spændende at se bedet med sommerblomster og så må vi håbe, at hunden forstår, at han ikke skal løbe gennem bedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne. Jeg glæder mig også til at se bedet fyldt med sommerblomster og jeg er allerede i gang med at udtænke hvad bedet skal fyldes med, når lindetræerne er sat. Walther plejer heldigvis at være hurtig til at lære, så selv om det ikke er så pænt, lader jeg nok snoren om bedet være der i et stykke tid. Det har jeg tidligere erfaret, kan være nok til at han bliver ude. God dag til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 4. Hej Mette

  Det bliver da så godt med de nye træer, bedet i plænen og en fin plan plæne. Kan godt forstå du er glad!
  Fantastisk plante du har købt, colaplanten. Jeg er helt med, både begejstring over duften og coladillen ;-).

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte. Tak skal du have. Og dejligt med en "lidelsesfælle" ang. begejstringen for både cola og plante :-). Jeg kunne virkelig heller ikke stå for planten :-). God dag til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 5. En colageranie! Jeg er så fuldstændigt kedelig og gammeldags at jeg kun har rosengeranier :-)
  Jeg glæder mig til at se jeres engbed blomstre! - Ja, det er vel egentlig kun valmuerne der er engblomster, men jeg ser for mig at det kommer til at ligne en blomstereng.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste heller ikke, at der fandtes sådan en :-). Butiksindehaveren fortalte, at hun selv henter dem et sted her på Fyn og der var over 30 forskellige dufte at vælge imellem. Jeg kunne også godt tænke mig en, der dufter af lakrids :-). Det er også lige præcis det syn jeg ser for mig Nana :-). God dag til dig. Kh Mette

   Slet
 6. Kære Mette. Hold da op hvor der sker noget - og et bed med sommerblomster bliver fantastisk at se på. Måske også så blomsterrigt, at det kan give buketter det meste af sommeren. Smukke kompakte geranier. Mine overvintrende ser noget sølle ud, og de få jeg har set indtil nu er enten kæmpestore eller meget lange og ranglede. Spændende at se blomsterne på colageranien. KH Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete. Ja der sker lidt og det er så dejligt. Jeg håber også på, at der bliver til lidt buketter :-). Alle de duftpelargonier, der var i butikken var af samme kvalitet. Det var svært at vælge, kan jeg godt afsløre. Der var specielt en, der havde en skøn duft og som i bladene mindede om lodden løvefod, jeg havde svært ved at lade stå. Kh Mette

   Slet
 7. Hej Mette
  Tænk at snuse ind coladuft fra en plante, hi hi, griner, er sikker på jeg er mere til duften af blomster:-) Men morsomt er det-håber du finder en med lakridsduft. Jeg tåler desværre ikke geranier særligt godt, det klør og irritere(
  Det ser så flot og meget meget velgjort ud det i har lavet, tommel op herfra-det bliver helt sikkert også smukt med blomsterengen.
  Ha den bedste dag
  Solskinds hilsner Anete

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette. Jeg har ingen ide om hvordan sådan en duft er opnået, jeg synes også, at det er lidt morsomt :-). Jeg har det desværre sådan med tomat og agurkplanter, så derfor har jeg måtte lave være med at lave planterne selv. Tak for de søde ord om projektet. Den del af haven har været lidt træls at se på og derfor føles glæden næsten større nu hvor det er ved at blive ordnet. Jeg glæder mig også til blomster i bedet. God aften til dig. Mange hilsner Mette

   Slet
 8. Det er det skønne ved den slags projekter - at se at det skrider fremad! Jeg elsker processen, det er absolut det sjoveste. Og når en ting er gjort færdig, begynder tankerne at kredse om et nyt projekt, som der så kan arbejdes på, mens det første vokser til! Det er så skønt at gå der og knokle, mens man drømmer om, hvor fantastisk det bliver!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har så meget ret Frede, nye ideer og projekter løber vi havejere ikke tør for. Jeg har i hvertfald også nemmere ved at se nye muligheder når man er i gang med et sted. Fx har jeg været ret afvisende overfor et "skur" tæt på lågen ind til haven. Men nu hvor hækken ind til naboen skal skiftes og bedet der sløjfes, kan jeg godt se muligheden for et skur der. En ide om et bed i noget af overgangen mellem fliserne og græsset der er også opstået. Du skulle have set min mand i hovedet, da jeg forsigtigt nævnte det forleden: citat min mand: det du prøver at sige er, at du vil have et bed igen der hvor du tidligere fik et sløjfet? Her kunne jeg kun sige ja med et lille smigrende smil :-). Men det bliver flot :-). God aften til dig, håber at du har fået det bedre.

   Slet
 9. Ihhh hvor ser det godt ud i jeres have. I har godt nok været flittige - og er et godt team kan jeg forstå. Et godt have-team er guld værd <3 Jeres have er virkelig fin. Jeg er vild med jeres hække og husene der ligger omkring jer er også meget smukke. Det gør noget godt for en have.. at rammerne er i orden. Spændende med den nye blomstereng - det bliver da noget særligt.
  Duftpelargonier.. jeg elsker dem også. De får et kærligt "dask" når vi går forbi og så dufter det så dejligt. Vores har det også vært om vinteren, da de typisk får det for tørt. Men som med så meget andet .. for lidt eller for meget ;-)
  Skøn og dejlig aften til dig
  Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Susan. Jeg sætter også pris på de pæne ejendomme, der nu er frit udsyn til. Jeg glæder mig dog til at få lidt højde på hækken igen. Blomsterengen er et midlertidigt step indtil vi får lindetræerne. Først når de er kommet på plads, kan jeg gå i gang med at få plantet til med mere stationære planter. Her drømmer jeg om masser af løgplanter i det tidlige forår, som så afløses af allium og senere lodden løvefod. Hvad der så skal være der mere, har jeg ikke lige helt på plads endnu. Jeg satser på at de nye duftpelargonier overlever og at samlingen øges henover sommeren med nye dufte :-). Rigtig god fredag og weekend til dig. Mange hilsner Mette

   Slet